Depo Yönetim Teknolojileri

Depo Yönetim Teknolojileri

Tedarik zincirinin özellikle son 10 yılda hızlı bir şekilde değişmesi, işçilik maliyetlerini ve kaliteyi kontrol edebilmek için Depo Yönetim Sistemleri (WMS) çözümleri kullanmayı neredeyse zorunlu hale getiriyor. İster bir e-ticaret sitesi veya perakende zinciri yönetin, ister bir üretici veya distribütör olun; bu sistemler, depolama, sevkiyat ve iş gücü süreçlerinde pek çok avantaj sunuyor. Teknolojinin gelişmesi ve yazılımların Android işletim sistemli donanımlar üzerinden yürütülmesi, Depo Yönetim Sistemi gibi uygulamaların yalnızca büyük değil; orta ve küçük işletmeler tarafından da tercih edilmesini sağlıyor. Siz de depo yönetimi yazılım çözümlerini ve faydalarını keşfederek işletmenizin operasyonlarını daha etkin ve verimli şekilde yürütebilirsiniz.

WMS (Depo Yönetim Sistemi)

Depo Yönetim Sistemi – WMS, bir depodaki günlük işlemleri destekleyen bir yazılım uygulamasıdır. Depo takip programı olarak da bilinen WMS; toptan ve perakende satış alanında yer alan, üretici konumunda bulunan ve dağıtım yapan işletmelerin sıkça karşılaştığı birçok zorluğun çözülmesine yardımcı oluyor. WMS, stok seviyelerinin ve konumlarının takibi gibi görevlerin merkezî şekilde yönetimini sağlıyor. Depo stok takip programı, ayrıca tüm LOGO ERP çözümlerine entegre olarak bütünleşik bir şekilde çalışabiliyor. Böylece işletme genelindeki tüm süreçler birbirine bağlı, sorunsuz ve akıcı hale geliyor.

ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Nedir ?

Tedarik zinciri Bilişim Sisteminin omurgasını oluşturan Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), Tedarik zincirinin lojistik süreçlerinin başlatılması ve izlenip kontrol edilmesini sağlarken bu operasyonların performans ölçümlerini de yapar. ERP Sistemleri,lojistik operasyonların yürütülmesinin yanında,talep tahminleri ile planlama gibi karar desteklerine ek olarak muhasebe, finansman ve insan kaynakları operasyonlarına da destek sağlar. ERP altında genelde bağımsız olarak çalışan çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Bunlar, Üretim Yönetimi, Finans Yönetimi, Malzeme Stok Yönetimi, Satış Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Bütçe Yönetimi, Dış Ticaret Yönetimi ,Kalite Yönetimi ,Bakım Yönetimi, Satış Sonrası Hizmetler, İş Zekâsı gibi ayrılabilir.

Depo Yönetim Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir?

  • Mal Kabul Süreci

WMS, işletmelerin iş kurallarına ve depo akışına dayalı olarak malları en verimli şekilde almasına, işlemesine ve yerine koymasına yardımcı oluyor.

  • Stok Yönetimi

Stok takip programı, nakliye ve mağazalardaki mallar dahil olmak üzere herhangi bir konumdaki bir kuruluşun stoklarına gerçek zamanlı görünürlük sağlıyor. Stok programı çözümleri; seri/lot takibi, palet takibi, raf takibi, hasarlı, red ve bloke edilmiş malların takibi, ürün ve satıcı performansına ilişkin gelişmiş analitik ve öngörüleri kullanarak stok sayımını ve talep tahminini destekliyor.

  • Sayım 

WMS depo yazılımları, tüm sayım süreçlerinin maksimum verimlilikle gerçekleşmesi için bir dizi çözüm sunuyor. El terminalleriyle sayım, anlık stok takip etme ve seri/lot bazında karşılaştırma yapma gibi uygulamalar tüm operasyonların kontrolünü ve yürütülmesini kolaylaştırarak hataları minimuma indiriyor.

  • Sevkiyat

Birçok depo sistemi, teslimat sürecini hızlandırmak için nakliye yönetimi ve lojistik yazılımı ile entegre oluyor. Gerçek zamanlı depo takip programı ile işletmeler, ürünlerin zamanında ve doğru varış noktasına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebiliyor. Ayrıca, FIFO/FEFO’ya göre yükleme ve hatalı kamyon yüklemelerinin önlenmesi gibi çözümler sevkiyat süreçlerini daha verimli hale getiriyor.

  • İş Gücü Yönetimi

WMS; ambar çalışanları, işçilik maliyetleri, yanıt süreleri, üretkenlik boşlukları, planlanacak eğitimler ve daha fazlası hakkında gerçek zamanlı görünürlük sağlayarak işletmelerin iş gücü yönetimlerine destek oluyor. Böylece işletmeler, ihtiyaca uygun personel görev ve sorumlulukların atanması, performans izleme ve yönetim operasyonlarını daha etkin bir şekilde yürütebiliyor.

  • Depo Düzeni ve Veri Analitiği

Gerçek zamanlı veriler, manuel veri toplama yöntemlerinden daha güvenilir depo düzeni çözümleri sunarak hataları ortadan kaldırıyor ve süreci büyük ölçüde hızlandırıyor. Bu veriler ayrıca, zamanında sevkiyat, stok doğruluğu, dağıtım maliyetleri, sipariş döngü süresi ve diğer önemli metrikleri izlemek için data deposu yardımıyla görsel raporlar oluşturuyor.

  • İade Takibi

Depo yönetim sistemleri üzerinden farklı ölçekteki tüm işletmeler, iade süreçlerini maksimum verimlilik ve etkinlikle yönetebiliyor. İade kontrolleri ve sağlam/bozuk iade operasyonlarını yöneterek depo süreçlerini kontrol edebilirsiniz. 

  • Üretim 

WMS, tahminden sipariş vermeye, depolamadan tedarikçi teslimatlarına, üretim planlamasından yürütmeye kadar birbiriyle bağlantılı ve örtüşen birçok operasyonun doğru bir şekilde yürütülmesini sağlıyor. 

Işıklı Sipariş Toplama Sistemleri

Led ekran vasıtasıyla toplanacak ürünlerin hangi adreste olduğunu, adresten ne kadar ürün toplanacağını personele gösteren ve üzerindeki butonlar vasıtasıyla toplama işlemiyle ilgili sonucun sisteme bildirmesini sağlayan sistemlerdir. Ürünlerin toplanmasında veya ayrıştırılmasında personelin yanında herhangi bir ekipman taşımasını gerektirmeyen bir sistem olan ışıklı toplama sistemleri, detay sipariş toplama gerektiren tekstil, sağlık ve perakende sektörleri operasyonlarında kullanılmaktadır.